Om racen

Hvad er en Australsk Terrier ? 

Af Jill Grenaae

Den Australske terrier er en glad, livlig og moderat aktiv hund, som egner sig lige godt for unge som for gamle. Aussien, som den også kaldes, er en familiehund i ordets bogstaveligste forstand; behandles den som den skal med kærlighed, konsekvens og omtanke, træder den med stor selvfølgelighed ind som medlem af familien, hvor den er god til at dele sol og vind lige imellem familiens medlemmer. Den elsker at lege vildt med børnene, at gå lange ture i det fri, og at ligge stille og hyggeligt i sofaen og nusse, når der er ro på familien.

Aussiens størrelse, den er typisk omkring 25-29 cm i skulderhøjde og vejer ca. 6-9 kg., gør den til en nem hund at have med rundt. Den passer perfekt i en taske eller en cykelkurv, og dens åbne og nysgerrige sind og indtagende udseende gør den til en sjov rejsekammerat - man lærer rigtig mange hundeintersserede mennesker at kende, når man færdes rundt omkring med en Australsk terrier, for den indbyder simpelthen til at man hilser på den.

Som man kan læse under vores afsnit med racens historie, er Australsk terrier oprindeligt lavet med mange formål for øje. Den er en typisk gårdhund, som skulle kunne passe på farmen ved at sige til i god tid, når noget eller nogen nærmede sig. Den skulle kunne sendes ind i sukkerrørene for at skræmme slanger væk forud for sukkerrørshøsten, den skulle kunne hjælpe til med fårene, tage småvildt som mus, rotter og slanger, og ikke mindst skulle den holde øje med familiens børn, når der var travlt på farmen. Idag bruges Aussien ikke længere til de mange formål på farmene, men er hovedsaglig familiehund. Til trods for dette har den bevaret sine mange racetypiske evner; den har en eminent hørelse, og skal nok give besked, når den hører uvante lyde, og den sørger typisk for, at familiens medlemmer er samlet, når man er ude på tur, et levn fra dens dage som børnepasser og fårevogter. Desuden er den usædvanlig adræt, og mange aussier er glimrende til at klatre i træer. Faktisk kan en Australsk terrier springe adskillige gange sin egen højde, og en svømmende aussie er i stand til at vride sig i et spring op i luften fra vandet, selv hvor den ikke kan bunde.

Hvad skal man så tænke på, hvis man overvejer at anskaffe sig en Australsk terrier??

For det første er det en nysgerrig hund, man anskaffer. Den lader sig ikke sådan holde hjemme, med mindre man indhegner sin have. Det er ikke fordi den er en udbryderkonge, slet ikke, men det ville være imod dens natur ikke at skulle ud at hilse på store og små i nabolaget, og biler er den ikke i stand til at omgås på en fornuftig måde. Mange aussier, som er taget på springtur, har således endt deres dage under hjulene på en bil, trist og naturligvis helt uacceptabelt, hvis det skyldes, at man har sløset med at indhegne sin have, så en indhegnet have er et must!.

Man skal heller ikke anskaffe sig en aussie, hvis man ikke synes om, at ens hund deltager i alt hvad familien foretager sig. En aussie egner sig bestemt ikke til at blive kommanderet hen i en kurv at ligge i lange perioder, eller til at blive efterladt alene i en hundegård uden selskab. Dette betyder slet ikke, at den ikke kan være alene i et fornuftigt antal timer, når familien er i skole og på job, men når familien er hjemme, skal den naturligvis være med.

Hvad så med hundetræning?? er det en god ide med en aussie?? - absolut!!! alle hunde, uanset race, og alle hundeejere iøvrigt også, har godt af som minimum at deltage i et hvalpekursus. Her introduceres hvalpen for de basale færdigheder, som medgår til at være en god og social borger i hundedanmark. Den lærer at omgås andre hunde og fremmede mennesker på en fornuftig måde, at gå pænt i snor, at sitte, at vente tålmodigt, og vil typisk også blive udsat for mærkelige omgivelser på f.eks. by- og togture. Når hvalpekurset er overstået, kan man, hvis man ønsker det, med fordel deltage på udvidede kurser med sin hund, og siden, når hunden er gammel nok, fortsætte med mere sportsprægede aktiviteter, som f.eks. agility eller spor, hvis man har mod på det.
Hvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk ejes og drives af Dansk Terrier Klub.

Her kommer du let i kontakt med nogle af Danmarks dygtigste og mest engagerede Terrier opdrættere.