Racens historie

Racens Historie

Af Betty Bryde

Den Australske Terriers oprindelse går helt tilbage til 1800-tallet. Grundlæggende for racen blev flere af de små terriers, som britiske emigranter bragte med sig til Australien i det nittende århundrede. Den lille ruhårede hund, som flere farmere på øen Tasmanien havde fremavlet, blev med tiden krydset med de britiske terriers, som var i besiddelse af de egenskaber, opdrætterne ønskede den nye race skulle have.

Cairn Terrieren, Dandie Dinmont Terrieren, Skye Terrieren og ikke mindst den gamle Skotske Terrier er de racer, som har sat størst præg på den Australske Terrier. Opdrætterne lagde vægt på at skabe en brugshund med mange talenter. Den skulle være vagtsom, så den i tide kunne advare sine ejere mod ubudne gæster, den skulle være hurtig og modig, jage slangerne ud af kornet før høsten, udrydde plager som vilde kaniner, rotter og mus, sidst men ikke mindst skulle den være en pålidelig og kærlig legekammerat for børnene. Efter års solidt samarbejde lykkedes det for det stigende antal australske opdrættere at få avlet de mange talenter ind i den lille terrier, hvis charmerende udseende og væsen efterhånden har gjort den populær over det meste af verden.

skotskterrier1888

Skotsk terrier anno 1888; den ene af de terrierracer, Australsk terrier er skabt ud fra.

Hvordan racen kom til Danmark

I årene 1950-1953 opholdt komtesse Lise Moltke sig i England hos hertugen og hertuginden af Gloucester. Hertugparret var på deres vandringer i naturen altid omgivet af den flok Australske Terriers, som de havde haft med hjem efter et 3årigt ophold i Australien. Det var på en af disse vandreture den 10 måneder gamle Neneside Kursaal Digger forsvandt. Man var ved at opgive eftersøgningen af hunden, da Lise Moltke hørte en svag klynken ved roden af et stort træ. En redningsaktion blev straks sat i gang, og i 2 meters dybde fandt man den lille terrier i en kaningang, hvor han sad i klemme imellem træets rødder. Gensynsglæden blev stor, og i taknemmelighed over hundens redning forærede hertugparret Lise Moltke den lille ivrige jæger Digger ved hendes hjemrejse til Danmark.

Sådan kom den første Australske Terrier til Danmark, og Lise Moltke blev den første opdrætter af den race, hun var kommet til at holde så meget af.


dandiedinmont1888


Dandie Dinmont terrier, en anden race, som er medgået til at skabe racen Australsk terrier. Tegning anno 1888.

Racens udseende og væsen

Den Australske Terrier er en aktiv, humørfyldt og selvbevidst lille hund med en tiltalende karakter og et frejdigt væsen. Også af ydre er den charmerende og kvik med sit skægprydede hoved, små livlige øjne, spidse opretstående ører og den karakteristiske bløde topknot i panden. På halsen vokser hårene i modsat retning, og danner den særprægede pelskrave, der yder beskyttelse mod eventuelle slangebid.

Sit jagtblod og terriertemperament til trods er den Australske terrier en ideel familiehund, der knytter sin stærkt til sin ejer, og er sin familie utrolig hengiven.

Som vagthund er Aussien enestående med sin fantastisk skarpe hørelse. Den skal nok sige til i tide, hvis der er noget usædvanligt på færde, eller der kommer fremmede. Bliver den opdraget konsekvent med fasthed, kærlighed og forståelse, får man alle tiders dejlige kammerat.


australskmaleri1860


Maleri af en Australsk terrier ca. 1860 signeret Adrienne Lester. Maleriet ejes af Phenix Antik ved Dirch Madsen, www.phenix.dkHvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk ejes og drives af Dansk Terrier Klub.

Her kommer du let i kontakt med nogle af Danmarks dygtigste og mest engagerede Terrier opdrættere.